Bevezető

 • Belépés után feltöltheti az RTM felmérések során rögzített megfigyelési adatai alapján összesített fészkelési adatokat.
 • 2013-tól nem csak az RTM adatokat lehet feltölteni, hanem minden olyan felmérés adatait, melyeknek eredményei alapján meghatározható a vizsgált területeken a madarak fészkelő állománya. Sőt, nem kizárólag célzott felmérések eredményeit, hanem a jól ismert és rendszeresen bejárt területekről az ott költő fajok fészkelési valószínűségét és/vagy a párok számának becslését is feltöltheti!
 • Csak olyan adatközlő (felmérő) adatait lehet feltölteni az adatbázisba, aki szerepel az MME Monitoring Központ "Felmérő adatbázisában", s rendelkezik "Felmérő azonosítóval". Ha Ön nem rendelkezik ilyen azonosítóval (az adatfeltöltő űrlapon a neve beírásakor nem jelenik meg a listában), de szeretné feltölteni adatait, akkor jelezze ezt e-mail üzenetben (név, lakcím (legalább település), e-mail cím közlésével)!
 • Az adatbázis használata előtt érdemes elolvasni a Bevezető oldalt, az RTM program megismeréséhez a Programismertető oldalt, felmerülő kérdések esetén pedig a GYIK oldalt!
 • Mit jelent az, hogy összesített fészkelési adatok? Ebben az esetben azt jelenti, hogy a felmérések során vizsgált 2,5*2,5 km nagyságú UTM négyzetekre vonatkozóan megállapítjuk az egyes fajok fészkelésének valószínűségét és a fészkelő párok számát.
 • Ezeket az adatokat az RTM programban rendszeresített adatlapokon gyűjtöttük korábban, melyek helyett (ha mégsem az adatbázisba töltené fel adatait) már egy MS Excel táblázatot használhatnak, ami letölthető a Programismertető oldal végéről (3. Letölthető dokumentumok / RTM fészkelés összesítő adattábla (.xls)).
 • Ezt az adatbázist a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) fejlesztette a „Határon átnyúló madártani monitoring hálózat és on-line adatbázis fejlesztése” (HURO/0901/098/1.3.1.) című projekt részeként, a 2013. évi fejlesztések pedig a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” (HUSK/1101/2.2.1/0336) projekt keretében valósultak meg.
 • Ha korábban már más honlapjainkon regisztrált, akkor nincs más teendője, mint megadni a Felhasználói nevét és jelszavát, az adatbázis Belépés oldalán.
 • Ha fel szeretné tölteni adatait az adatbázisba, akkor előtte regisztrálnia kell, amit a következő linkre kattintva is megtehet: Regisztráció >>
 • Kérjük, hogy az adatbázissal kapcsolatban felmerülő problémákkal és kérdésekkel forduljanak munkatársainkhoz, a monitoring@mme.hu e-mail címen!
 • Biztonsági okokból az adatbázis egy idő után automatikusan kiléptet, ha hosszabb ideig nem érzékel aktivitást. Ilyen esetben csak akkor folytathatja tovább a munkát, ha újra belép.

 


 

Jelen oldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.