Figyelem! Az elmúlt években több millió archív adat került feltöltésre az RTM adatbázisba, melyek egy részének ellenőrzése jelenleg is zajlik. Előfordulhat, hogy egyes adatok esetében a helyre vonatkozó adatok (pl. koordináták vagy helyek leírásai, melyek alapján az UTM kódok meg lettek határozva) nem voltak megfelelően pontosak. Kérjük, ha olyan adatot talál, ami Ön szerint nem megfelelő helyen jelöli egy vagy több faj fészkelőhelyét, akkor jelezze azt az adatbázis működtetőjének! Ha saját adatairól van szó, akkor nyújtson be módosítási vagy törlési kérelmet, ha az összesítő térképen talál ilyen adatokat, akkor írja meg a monitoring@mme.hu e-mail címre (a faj, az UTM kód és az év megadásával)! Segítségét előre is köszönjük!


A lenti térképen a fészkelő állományok nagyságát összesítő adatok tekinthetőek meg, melyeket az RTM felmérések során gyűjtöttek és töltöttek fel adatbázisunkba. Az adatokat nem az RTM felmérések mintavételi egységeként szolgáló 2,5*2,5 km nagyságú UTM négyzetek felbontásában jelenítjük meg, hanem azok összevonásából előállítható 10*10 km-es UTM négyzetekben.

Ha a Fészkelő állományok nagyságának térképe >> , a Fészkelési valószínűségek térképe >> vagy az Összesítés több évre >> gombra kattint, akkor más típusú adatokat jeleníthet meg a térképen. Balról jobbra haladva a gombok egyre több adatot vonnak be a térképek elkészítésébe. További részletek a térkép alatti útmutatóban olvashatóak!

Év: Faj:       Településre nagyítás:
Az adatok betöltése folyamatban van. Kérjük, várjon türelemmel! loading...

 1. ábra: Útmutató a térképen megjelenő markerek értékeinek értelmezéséhez

Megjegyzés: Az alkalmi vagy extrém ritka fészkelő madárfajok esetén a térképeken megjelenő kék markerek nem feltétlenül jelentik azt, hogy nem fészkeltek az adott UTM négyzetekben, hanem azt is jelezhetik, hogy nem ismerünk hitelesített adatokat a költésükről.

 

Útmutató

 • A fenti térképen az RTM program keretében gyűjtött, a fészkelő állományokat és a felmérések területi kiterjedését összesítő adatok tekinthetőek meg (2,5*2,5 km-es UTM négyzetekre vonatkozó összesítések).
 • Az adatokat nem az RTM felmérések mintavételi egységeként szolgáló 2,5*2,5 km nagyságú UTM négyzetek felbontásában jelenítjük meg, hanem azok összevonásából előállítható 10*10 km-es UTM négyzetekben (2. ábra).
 • A térképen megjelenő markerek nagyságát, azaz a párok számát, minden esetben a felmért 2,5*2,5 km nagyságú UTM négyzetekhez feltöltött minimum párok száma adatok összegzésével jelenítjük meg. (A minimum párok számát az adatok feltöltésekor kötelező megadni, a maximum érték megadása viszont opcionális, így azokkal sok esetben nem rendelkezünk.)
 • A térkép fölött található két legördülő menüből (Év és Faj) válasszon ki egy-egy értéket, majd nyomja meg az [OK] gombot! Ennek hatására a térképen megjelennek a 10*10 km-es UTM négyzetek közepén a megfelelő markerek. Az egyes markerek színének és méretének értelmezésében segít az 1. ábra. 
 • Ha szeretné megtekinteni részletesebb felbontásban (2,5*2,5 km-es UTM négyzetekre vonatkozóan) azon adatokat, melyeket Ön töltött fel vagy Ön volt az "Adatközlő felmérő", akkor belépés után a Menüben válassza a Térképek / Saját adataim térképen menüpontot!
 • Ha egy markerre kattint, akkor egy megjelenő szövegdobozban megtekinthetőek az adott 10*10 km-es UTM négyzetre vonatkozó főbb adatok: az UTM azonosító kódja, a felmérés éve, a felmért faj neve, a fészkelő párok számának minimuma, s az adott 10*10 km-es négyzeten belül felmért 2,5*2,5 km-es UTM négyzetek száma.
 • Mi történik akkor, ha egy-egy 2,5*2,5 km-es UTM négyzetből egy adott évben egy adott fajra vonatkozóan többen is töltöttek fel adatokat? A 10*10 km-es UTM négyzetekre történő összesítéskor melyiket használja fel az adatbázis? - Ezekben az esetekben jelenleg az "ökölszabály" érvényesül, s a legnagyobb minimum párok száma értékkel rendelkező adatot vonjuk be az összesítésbe.
 • Az 10*10 km-es UTM négyzetek határai csak egy bizonyos szintű nagyítás után jelennek meg a térképen.
 • Ha szeretne ráközelíteni egy adott településre, akkor a térkép jobb felső része fölötti Településre nagyítás nevű mezőbe írja be a település nevét, majd kattintson az [UGRÁS] gombra!
 • Fontos tudni, hogy a térképen csak és kizárólag azokról az UTM négyzetekről jelennek meg adatok, melyekről már tölöttek fel adatokat az RTM online adatbázisba (a kiválasztott évből és fajról)! Természetesen az adatok száma folyamatosan növekszik majd (a korábbi évekből származó adatok esetében is), ezért a térképek is ennek megfelelően változni fognak.
 • Az Év és a Faj legördülő mezőkben mindig azok az évek és azok a fajok választhatóak, amely évekből és fajokról vannak már feltöltött adatok az adatbázisban.
 • Az adatbázis használata előtt érdemes elolvasni a Bevezető oldalt, az RTM program megismeréséhez pedig a Programismertető oldalt!
 • Ezt az adatbázist a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) fejlesztette a „Határon átnyúló madártani monitoring hálózat és on-line adatbázis fejlesztése” (HURO/0901/098/1.3.1.) című projekt részeként, a 2013. évi fejlesztések pedig a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” (HUSK/1101/2.2.1/0336) projekt keretében valósultak meg.
 • Kérjük, hogy az adatbázissal kapcsolatban felmerülő problémákkal és kérdésekkel forduljanak munkatársainkhoz, a monitoring@mme.hu e-mail címen!
 • Biztonsági okokból az adatbázis egy idő után automatikusan kiléptet, ha hosszabb ideig nem érzékel aktivitást. Ilyen esetben csak akkor folytathatja tovább a munkát, ha újra belép.
 • Kódolt mezők értékeinek jelentése
  • Fészkelés valószínűsége
   Mindig az adott UTM négyzet felmérései során megfigyelt „legerősebb” fészkelési valószínűség kódját adják meg, minden vizsgált faj esetében.
   Lehetséges értékek:
   • N - A fajnak biztosan nem volt fészkelése
   • A - Lehetséges fészkelés
    A1 - A faj költési időben, lehetséges fészkelőhelyen történt megfigyelése
    A2 - Éneklő hím(ek) vagy fészkelésre utaló hang, költési időben
   • B - Valószínű fészkelés
    B1 - Pár megfigyelése költési időszakban lehetséges fészkelőhelyen
    B2 - Állandó territórium tételezhető fel territoriális viselkedés (ének stb.) alapján legalább két különböző megfigyelési napon ugyanazon a helyen
    B3 - Udvarlás és pózolás
    B4 - Izgatott viselkedés vagy adultok vészjelzése
    B5 - Kotlófoltos adult (kézben tartott madarat vizsgálva)
    B6 - Fészeképítés
   • C - Biztos fészkelés
    C1 - Elterelő vagy sérülést tettető viselkedés
    C2 - Használt fészek vagy tojáshéj (a felmérési időszakból származó) találva
    C3 - Frissen kirepült fiatal (fészeklakóknál) vagy pelyhes fióka (fészekhagyóknál)
    C4 - Adult madár fészkelési helyet keres fel vagy repül le róla lakott fészekre utaló körülmények között (beleértve magasan lévő fészket és odvakat, melyek belseje nem látható), vagy kotló adult látható
    C5 - Ürüléket vagy fiókáknak táplálékot szállító adult
    C6 - Tojásos fészekalj
    C7 - A fészekben fiókákat látni vagy hallani

 

 2. ábra: Útmutató a 10*10 km-es és a 2,5*2,5 km-es UTM négyzetek viszonyáról és a térképen megjelenő összesítésekről
 

Néhány információ a térkép mozgatásáról

+ A Google térképet a bal felső sarokban található gombokkal (+/-) és „csuszkával” vagy a görgős egereken scrollozással tudja nagyítani/kicsinyíteni.
+ A térképet az egér mozgatásával és bal gombjának egyidejű lenyomásával vagy a bal felső sarokban látható nyilakra kattintva tudja bármely irányban mozgatni. 

 


 

Jelen oldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.